Sklizeno. Jak to udělat, aby zelenina přežila do jara?

Poslední mrkev jsem vyndala ze záhonů o víkendu. Je tam najednou pusto a prázdno. Až do jara. Zeleninu máme ve sklepě, napěchovanou v písku. Jak to zařídit, aby přežila až do nové sklizně?




Každá zelenina potřebuje jiné podmínky, aby přečkala zimu a vydržela nejlépe až do jara. Cibule a česnek jsou už dávno pod střechou. Napřed prosychaly na půdě, a teď potřebují být v chladu, v suchu a nejlíp ve větraném prostoru.

Horší je to s kořenovou zeleninou, která si tak ráda hnije.

Aby mrkev, petržel a celer byly v kondici i v lednu a v únoru, musí být v chladu a vlhku. Nikoli ale v takovém tom těžkém a nedýchatelném vlhku.

Starý dobrý sklep

Naše sýpka, pravděpodobně z přelomu 17. a 18. století, se osvědčila nejen na sušení bylin, cibule a česneku (nahoře je sucho, teplo a větrno). V jejím sklepu se mi podařilo před dvěma roky poprvé přes celou zimu až do jara uchovat kořenovou zeleninu.

Myslím, že to bylo z několika důvodů: uvnitř je dobrá vlhkost, není tíživá a neprostupná, sklípek odvětrává, ale nemrzne v něm. Geniálně postavený. Navíc je jen pár kroků od zápraží, takže si kdykoli dojdu pro zeleninu – po celou dobu jsem krytá před deštěm nebo sněhem. Považuju to za veliké štěstí.

Ze zkušenosti ostatních pěstitelů vím, že podobně dobře fungují i starší sklípky u domů a chalup.

Část zeleniny mrazáku

Část zeleniny každý rok zpracuju a zamrazím nebo nasuším. (Podívejte si, jak si snadno připravit domácí vegetu.) Zbytek zahrabu do písku. Sklízím většinou koncem října nebo začátkem listopadu, podle počasí.

Sklizeň a uchování kořenové zeleniny

  • Přichystejte si přepravky, nádoby a taky písek. Loni se nám osvědčilo naplnit pískem staré necky a tam kořenovou zeleninu zahrabat.
  • Kořenovou zeleninu sklízejte za suchého počasí.
  • Nať seříznětenebo ukruťte, nikdy ne ale úplně. Ponechte zhruba centimetr nad kořenem.
  • Ukládejte jeden kus vedle druhého. Ideální je, pokud mezi nimi necháte trošku místa.
  • Do písku můžete zapíchnout jednoduché zápichy označující, kde je mrkev, kde celer a kde zase petržel.
  • Podobným stylem uchováváme také červenou řepunebo černou ředkev.
  • Ujistěte se, že sklep, kde kořenovou zeleninu skladujete, je chladný, odvětráváa je i dobře izolovaný proti mrazu.
  • Čas od času se vyplatí zeleninu probrat a vyhodit kusy, které nahnívají.
  • Když bude zelenině příliš teplo, začne brzy znovu obrážet.

Rada ze starého kalendáře z roku 1920

Na podzim za suchého počasí se mrkev vyzvedne, očistí, nať uláme. Ukládáme do krechtu neb do sklepa do písku. Namnoze sype se mrkve prostě na hromadu, což se nedoporučuje, neboť mrkev ztrácí na chuti. Místnost k ukládání musí býti vzdušná, suchá a bezmrazná. V příliš vlhké místnosti počíná záhy růsti, v suché zavadne.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *