Černá ředkev je bílá a řízná! Jak ji pěstovat?

Loni jsem poprvé pěstovala černou ředkev. Vůbec nic jsem o ní nevěděla. Ani jak vypadá, jak chutná a k čemu se používá. Mám ráda přímou zkušenost víc než knížky. Tak jsem dala zase na intuici. Z malého semínka vyrostla ředkev velká jako mužská pěst. A pekelně ostrá.

Černou ředkev jsem loni zasela na jaře, tuším, že to bylo koncem března nebo začátkem dubna. A v polovině léta jsem sklidila. Podarovala jsem přátele i příbuzné, zbytek jsme snědli. Třeba jsme si jen tak nastrouhali černou ředkev na chleba s máslem. Celoročně trpím rýmou, většinou je to alergie na cosi… Černá ředkev mi pěkně protáhla nos. Proto jsem po první sklizni zasela ještě druhou várku. A ředkev zase vyrostla! Sklidili jsme ji a uložili do sklepa v sejpce. Poslední jsme roztrouhali o víkendu.

Jak pěstovat černou ředkev

Plán pro letošní rok byl jasný. Černá ředkev nesmí na záhonech chybět. Letos jsem si dala na čas a zasela ji teprve včera. Stejně je pořád zima. Dnes u nás dokonce sněžilo. Hrůza tohle aprílové počasí.

Černá ředkev není příliš náročná, podobně jako třeba červená řepa. Čím lepší půdu ji připravíte, tím větší a šťavnatěšjí bulvy budou.

  • Pro sklizeň v průběhu léta vysévejte černou ředkev v dubnu. Pro skladování až v druhé polovině července, klidně po předchozích plodinách (ředkvičky, špenát, kedluben, salát…).
  • Vysévejte do řádků širokých asi 25 cm. Až rostlinky vyrostou, vyjednoťte, aby mezi jednotlivými ředkvemi byl prostor asi 10 cm.
  • Ředkev si bude libovat v kypré půdě.
  • Pravidelně ředkev zalévejte. Pravidelná zálivka pomáhá odpuzovat škůdce.

Léčivé účinky černé ředkve

Není to zelenina neznámá. Pěstovali ji už staří Egypťané. Což není žádné překvapení, protože starobylé národy pěstovaly většinu zeleniny, kterou jíme i my dnes. Také Slované si černou ředkev oblíbili a považovali ji za léčivou rostlinu. Jak ukázali pozdější studie, obsahuje vitamín C, skupinu vitamínů B, železo, vápník, hořčík nebo draslík. Má prý antibiotické účinky, proto je vhodná třeba při nachlazení, chřipce nebo angíně.

A co je důležité, posiluje játra. Játra jsou orgánem, který je pro nás moc důležitý. Když jsou játra oslabená, může nás trápit únava nebo zažloutlé bělmo očí. Takže jsem si vlastně nevědomky vypěstovala lék, který se mi hodí. Játra sice příliš nezatěžuju, ale očistná kúra je příjemná vždycky, navíc únavou občas trpím a mé bělmo zrovna nezáří bělobou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Takovou černou ředkev jsem loni sklízela

Jak s černou ředkví naložit

Černá ředkve mate svým zjevem. Když ji vytáhnete z půdy, je sice černá, ale jakmile sloupnete slupku, objeví se čisťounce bílá dužina. Zvědavě jsem ji zakrojila a opatrně ochutnala. Pálí! Ale příjemně.

  • Ředkve můžete sníst jen tak, nakrájenou třeba na úzké proužky nebo kolečka.
  • Moc dobrá je nastrouhaná na chlebu s máslem nebo s lučinou.
  • Když vás trápí nachlazení, vydloubněte do ředkve důlek, naplňte ho medem a přes noc nechte odležet v chladu. Med ráno slupněte, kousek dužiny uřízněte a pak znovu naplňte.
  • Černou ředkev můžete přidat i k ostatní zelenině při přípravě čerstvé šťávy.
  • Hodí se taky do různých zeleninových salátů nebo pomazánek, které mají mít ostřejší říz.


4 thoughts on “Černá ředkev je bílá a řízná! Jak ji pěstovat?”

  1. Černou ředkev pěstuji již řadu let a je vítaným doplňkem podzimního a zimního jídelníčku v naší domácnosti. Ač pálivá, tak i naše vybíravé děti ji jsou ochotné konzumovat. Na záhonku ji nechávám do podzimu, než přijdou mrazíky, tak s pomocí rýče vytáhnu ven. Osekám nať a bulvy uložím do vlhčeného písku a dám na chladné a temné místo. Občas písek provlhčím, aby bulvy neztrácely vláhu a byly stále čerstvé a chutné.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *