Domácí vegeta. Nasušte si zeleninu na zimu

Zeleninu můžete nejen zamrazit nebo zavařit, ale také usušit. Vyrábím si tak domácí vegetu na dochucení polévek a omáček. Z toho, co mi vyrostlo na zahradě.




Domácí vegeta je bez konzervantů a třeba i bez soli, pokud se tak rozhodnete. Smíchat si ji můžete třeba se sušeným droždím a máte tak opravdu dobré a zdravé dochucovadlo pokrmů.

Do domácí vegety patří různé druhy kořenové zeleniny, hlavně mrkev, celer a petržel. Přidat můžete i pórek a cibuli. A taky hrsti zelené natě: listů celeru, petržele, libečku nebo pažitky.

  • Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouhejte nebo pokrájejte na drobné kostičky.
  • Cibulku nadrobno nasekejte. Pórek nakrájejte na tenká kolečka.
  • Rozprostřete zeleninu na sušící plát se sítí s drobnými očky. Nebo sušte zeleninu v sušičce, pokud ji máte.
  • Zelenou nať nasekejte a také dejte usušit.
  • Vše můžete sušit odděleně a potom smíchat, nebo vše smíchat už při sušení.
  • Usušenou zeleninu můžete rozmixovat, ale není to nutné.
  • Vegetu můžete smíchat se solí nebo se sušeným lahůdkovým droždím.

One thought on “Domácí vegeta. Nasušte si zeleninu na zimu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *