Domácí vegeta. Nasušte si zeleninu na zimu

Zeleninu můžete nejen zamrazit nebo zavařit, ale také usušit. Vyrábím si tak domácí vegetu na dochucení polévek a omáček. Z toho, co mi vyrostlo na zahradě.




Domácí vegeta je bez konzervantů a třeba i bez soli, pokud se tak rozhodnete. Smíchat si ji můžete třeba se sušeným droždím a máte tak opravdu dobré a zdravé dochucovadlo pokrmů.

Do domácí vegety patří různé druhy kořenové zeleniny, hlavně mrkev, celer a petržel. Přidat můžete i pórek a cibuli. A taky hrsti zelené natě: listů celeru, petržele, libečku nebo pažitky.

  • Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouhejte nebo pokrájejte na drobné kostičky.
  • Cibulku nadrobno nasekejte. Pórek nakrájejte na tenká kolečka.
  • Rozprostřete zeleninu na sušící plát se sítí s drobnými očky. Nebo sušte zeleninu v sušičce, pokud ji máte.
  • Zelenou nať nasekejte a také dejte usušit.
  • Vše můžete sušit odděleně a potom smíchat, nebo vše smíchat už při sušení.
  • Usušenou zeleninu můžete rozmixovat, ale není to nutné.
  • Vegetu můžete smíchat se solí nebo se sušeným lahůdkovým droždím.

One thought on “Domácí vegeta. Nasušte si zeleninu na zimu”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *