Zamrazování zeleniny: Pojďte s úrodou do mrazáku

Úroda mrkve, celeru a petržele je šťavnatá. Část přijde do sejpky, kde si až do jara bude hovět v písku. Zbytek zpracovávám. Škrábu, krájím, strouhám. A zamrazuju. 

Protože zima je dlouhá. A taková vlastní zamrazená zelenina přijde v plískanicích vhod. Hodí se do polévky, do omáčky, jindy do kuskusu, rizota nebo pohanky. Už pár zim po sobě oceňuju, že na podzim nejsem líná si zeleninu připravit – vaří se potom snadno – stačí sáhnout do mrazáku.

20151031_104752

Jak zeleninu zamrazit?

  • Vyberte si zdravou a šťavnatou zeleninu. Nejlepší doba na sklizeň je, když půda není ani příliš mokrá (lepkavá), ani příliš suchá.
  • Zeleninu omyjte, očistěte, oškrábejte.
  • Rozkrájejte ji na kostky, nudličky – podle toho, jak ji budete používat.
  • Ošetřit ji můžete i tzv. blanšírováním, které zeleninu zbavuje mikrobů. Většinou tuhle část vynechávám. Stačí zeleninu na chvilku (asi dvě minuty) ponořit do vroucí vody a potom hned zase ochladit.
  • Připravte si různé poměry zeleninové směsi, přidat můžete i nasekanou nať.
  • Vložte do zamrazovacích sáčků, uzavřete a popište.
  • Naskládejte do mrazáku. O nic víc už se nemusíte starat 🙂

Počtěte si o sklizni a uchování zeleniny


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *