Vypěstujte si petržel. Šťavnatý bílý kořen i zelenou voňavou nať

Petržel dlouho klíčí, semínka se často nepřijmou a k zahradníkově špatné náladě se ukáže jen několik rostlinek. O petrželi se říká, že si ze všech vysetých semínek bere svůj desátek čert. Podle jiné pověry se rostliny ještě před tím, než vyrostou, projdou sedmkrát do pekla a zase zpět. Petržel by se podle starých zvyklostí měla vysévat jen na Velký pátek, to prý zaručuje úspěch. A jiná pověra říká, že petrželi se daří tam, kde domu vládne žena.




U nás se petrželi daří. A jestli vládnu domu? Ne tolik jako zahradě. Nikdy mě moc neužilo na žehlení a skládání prádla do komínků, i když dneska jsem udělala výjimku a vytřídila šatník. Sice mi tam nezbylo jen 33 kousků oblečení, jak jsem původně plánovala, když jsem si četla Míšin článek. Přesto pokrok. Mám ráda, když se místo provětrá, když zmizí staré a objeví se nové. Konec konců, každý rok se to opakuje pořád dokola. A jaro je zrození nového. Třeba petržele z drobných semínek.

Léčivá petržel

Petržel je výrazná kořenová zelenina. Lidová moudrost říká, že petrželová nať je dobrá při ledvinových potížích, prý působí blahodárně i na krev a upravuje krevní tlak. Ženám pomáhá upravit nepravidelnou menstruaci. Ulevuje prý i při průduškovém kašli. Protože petržel prokrvuje pohlavní orgány, připisují se jí i afrodiziakální účinky. Díky vědě víme, že petržel obsahuje vitamín A, B, C a E, z minerálních látek draslík, hořčík, železo nebo vápník.

Pěstování petržele

Petržel zužitkujete celou, bílý šťavnatý kořen je nutný do polévek i omáček, kterým dává neopakovatelný šmak. Přidávám petržel i do různých zeleninových směsí, třeba když si vařím pohankové nebo jáhlové rizoto. Zelenou nať uřezávám už brzy zjara, hned jak vyroste. Aby vám tahle pekelná zelenina, která potrápí nejednoho zahradníka, dobře rostla, připravte jí pořádně záhony. A starejte se o ní. Hýčkejte si jí. Je totiž rozmarná. 

  • Petržel je rostlinou druhé trati, proto je vhodné vysít ji na záhony, které jste na podzim pohnojili, nebo v které dostali hnůj předchozí rok na jaře, protože jste na nich pěstovali třeba rajčata, okurky, cukety nebo jiné hnoje-milné rostliny.
  • Na jaře už nehnojte, petržel nemá ráda přímý hnůj, ani kravský, ani koňský.
  • Semínka petržele vysévejte už v březnu nebo v dubnu do řádků, které by měly být zhruba 20 cm vzdálené.
  • Petržel má delší dobu klíčivosti, takže zatímco mrkev už se bude klubat, petrželový záhon bude ještě spát.
  • Protože petržel vyraší za dlouho, můžete si řádky vyznačit meziplodinou, například salátem, který sklidíte záhy, abyste rostlinkám uvolnili místo.
  • Aby petržel vzešla, musí být semínko ve vlhku, proto zalévejte, když zrovna není deštivé jaro.
  • Poté, co petržel vzejde a rostlinky trochu zesílí, je třeba je protrhat na asi 5 až 8 cm od sebe. Nať z nich seřízněte, zužitkujte, usušte nebo zamrazte.
  • Petržel je třeba čas od času okopávat, aby plevel nepohltil malé rostlinky.
  • Aby petržel dobře rostla, je třeba ji zalévat, ovšem pozor na přemokření půdy, to může od kořínku uhnívat. Některé odrůdy dokonce potřebují sušší půdu.
  • Petrželi prospívá pravidelné načechrávání půdy a udržování rovnoměrné vlhkosti.
  • Když začne nať petržele žloutnout, může usychat nebo je to známka toho, že už je zelenina zralá a chystá se ukončit vegetaci, která trvá asi 180 dní.
  • Žloutnutí listů může znamenat i nedostatek dusíku nebo draslíku. Ačkoli žluté listy už nezachráníte, tak rostlině prospěje přihnojení.
  • Pokud má petržel naopak dusíku příliš, může trpět rzivostí.

Sklizeň petržele

Neváhejte zužitkovat i malé petrželky a samozřejmě petrželovou nať, která je velmi cenná. Na podzim (říjen) za suchého počasí petržel vyndejte opatrně ze země a očistěte. Nať ukruťte. Kořeny petržele uložte do písku a skladujte ve sklepě. Petržel můžete také očistit, nakrájet na kostky, proužky nebo kolečka a zamrazit. Připravit si můžete i vlastní zeleninové směsi.

Tip: Vypěstujte si kadeřávek, zelenou petrželovou nať

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *