Petržel kadeřavá – nať, která má šťávu

Jsem na tu zelenou kudrnatou bylinku pyšná. Dva roky jsem ji vysévala a nic. Až letos. Přičítám to dokonalé půdě plné živin, žížal a taky dobrému světlu, které jsem jí letos dopřála. Tak petržel kadeřavá voní a září svěží zelenou barvou. Nemůžu se jí nabažit.

Petrželka je moc dobrá. Nejen do polévek. Čerstvá nať obsahuje hodně vitamínu C a je bohatá i na provitamín A i skupinu vitamínu B. Kromě toho obsahuje i draslík, hořčík, vápník nebo železo. Sklízím ji po celých hrstech a házím ji do hutných zeleninových polévek, do salátů i do omáček na těstoviny.

Dva druhy petržele

  • Kadeřavá petržel je vhodná do salátů, polévek nebo na ozdobu pokrmů. Je aromatická a šťavnatá.
  • Petržel s hladkými listy (petrželová nať kořenové zeleniny) je ještě aromatičtější a oceníte ji nejčastěji v polévce nebo jiných vařených jídlech.

Co petrželka kadeřavá potřebuje

  • Půdu bohatou na živiny. Výsev probíhá na začátku jara. Letos jsem ale pěstovala petrželku ve dvou fázích. Druhý výsev proběhl asi v červnu.
  • Stálou vlhkost. Nesmíte to ale se zálivkou přehnat, jinak žloutnou listy. Petrželka žloutne také v případě, že je moc sucho.
  • Dostatek světla, ale nemá ráda přímé slunce. Ideální je polostín.

Dvouletá petrželová radost

  • Petrželka je dvouletka. Proto ji rozhodně letos nebudu vytrhávat. Pokud půda a slunce dají, příští rok se z ní zase budu radovat. To by měla vykvést a zanechat mi semínka.

Sklizeň a uchování petrželová natě

  • Petrželku už mám nasušenou. Nádherně a silně voní i sušená. Chystám se i na její zamrazení – stačí nasekat najemno a schovat do menší plastové krabičky (třeba od margarínu apod.). Petrželku můžete taky zamrazit jako „kostky ledu“.
  • Listy je vhodné stříhat i se stonky a nechat jen spodní srdcovité listy pro další vzrůst.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *