Tohle je dobré! Listy z ředkviček do salátu a pesto z mrkvové natě

Listy z ředkviček nevyhazujte na kompost. Přidejte je do salátu. Listy z červené řepy zase poduste jako špenát. A z mrkvové natě si vyrobte báječné pesto. Proč? Protože to vše dobře chutná a ještě doplníte vitamíny. Třeba áčko nebo céčko.




Listy z ředkviček jsou mňam

Ředkvičky dozrávají a šťavnaté bulvy jsou po zimě požitkem. Ani ředkvičkových listů se nezbavujte. Chutnají lehce pikantně, štiplavě, a tak osvěží každý zeleninový salát. Přidávejte je jako ozdobu na těstoviny nebo si z nich připravte výborné pesto.

Salát s listy z ředkviček

Různé listové saláty omyjte, nechte okapat a natrhejte na menší kousky. Asi 4 lžíce cukru smíchejte s dvěma lžícemi octu, přidejte olej a připravte si zálivku. Listy, včetně těch ředkvičkových, zalijte zálivkou a promíchejte. Zdobte ředkvičkami nakrájenými na kolečka.

Pesto z ředkvičkových listů

Asi 3 hrsti listů z ředkviček vhoďte do mixéru, přidejte asi 6 lžic olivového oleje, 2 až 3 stroužky česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmezánu a lžíci citronové šťávy. Vše rozmixujte. Přendejte do sklenice, uzavřete a nechte přes noc odležet v lednici. Spojí se tak všechny chutě. Pesto natírejte na bagetu, přidávejte do těstovin nebo salátů.

Listy z červené řepy duste a zamrazujte

Už je nikdy nevyhazujte. Listy z červené řepy jsou tak cenné! Nejlepší někdy do července, kdy jsou plné áčka a céčka. Jsou křupavé a jemné. Přidávejte je do zeleninových salátů. Když už vás to takhle omrzí, poduste si je jako špenátové listy s česnekem. A na zimu, když budete červenou řepu sklízet, si je zamrazte.

Listy z červené řepy jako špenát

Listy z červené řepy na způsob špenátu připravíte snadno. Potřebovat budete listy asi z 5 až 6 bulev červené řepy, cibuli, 2 stroužky česneku, máslo, pepř, sůl. Na másle osmažte cibulku, kterou jste nasekali najemno. Přidejte listy z červené řepy, poduste, dochuťte česnekem, pepřem a solí. Podávejte jako přílohu k masu.

Ani nať z mrkve není odpad

Až budete třídit mrkev, dělat jí místo, aby mohla pořádně vyzrát, nať nevyhazujte. Vyrobte si z ní pesto. Je dobré. Použít ho můžete jako každé jiné pesto. Namazat ho na opečenou bagetu, přidat do těstovin nebo do salátů.

Potřebovat budete 3 hrsti mrkvové nati (nepoužívejte hlavní stonky a nať nasekejte na menší kousky, 6 až 7 lžic olivového oleje, lžičku soli, 1 až 2 stroužky česneku, 3 lžíce piniových oříšků, 6 lžic parmezánu, lžíci citronové šťávy, dva tři listy máty. Všechny ingredience rozmixujte na pastu. Vložte do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *