Protrhej mrkev a z natě vyrob pesto!

Mrkev vytáhla. Je hustá. Nejde to jinak, některé rostlinky musí ven, aby uvolnily místo jiným, které pořádně zesílí. Přírodní zákony, které fungují bezpečně. Tak jsem o víkendu zaklekla, načechrala půdu kolem malých mrkviček a potom je protrhala. Nať nevyhazuju. Na radu kamarádky jsem z mrkvové natě připravila pesto. Je dobré. Opravdu.

Dřív jsem nať z protrhané mrkve vyhazovala. Jsem ale ráda, že jsem našla způsob, jak ji zužitkovat. Mimochodem, ještě mě čeká protrhání petržele. Petrželovou nať nevyhazuju nikdy. Suším ji a celou zimu používám do polévek nebo omáček.

Teď ale zpátky k protrhání mrkve. Jde to snadno. Trošku je mi malých nedovyvinutých mrkviček líto. Ale jak na přednáškách filosofie říkal můj vysokoškolský profesor „nedá se svítit“.

Kolem mrkviček nechám asi tři centimetry místo. Až zase povyrostou, znovu je protrhám. Tentokrát už bude ale jejich kořen větší, takže je zužitkuju. Mrkvovou nať odkládám do kbelíku. Na pesto jí stačí jen trochu, takže zbytek stejně půjde do kompostu. Ale to nevadí, koloběh přírody bude zase zachovaný.

pesto

Recept na pesto z mrkvové natě

Ještě minulý víkend jsem vůbec netušila, že se dá z mrkvové natě udělat pesto. Seděly jsme s kamarádkou na besídce roubené chalupy a povídaly o všem možném. Taky o pestu. A že prý to jde. Tak jo.

Proč vyhazovat něco, co se dá zužitkovat? Pesto z mrkvové natě vás nakonec mile překvapí. Je dobré. Použít ho můžete jako každé jiné pesto. Namazat ho na opečenou bagetu, přidat do těstovin nebo do salátů. A jak ho vyrobit?

Potřebovat budete

  • 3 hrsti mrkvové nati (nepoužívejte hlavní stonky a nať nasekejte na menší kousky.
  • 6 až 7 lžic olivového oleje
  • Lžičku soli
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 6 lžic parmezánu
  • Lžíci citronové šťávy
  • Dva tři listy máty

Všechny ingredience rozmixujte na pastu. Vložte do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce.

 

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *