Pampelišky! Vyrábějte z květů med, listy přidávejte do salátů

Rozkvetly najednou a v hojném množství. Pampelišky mě bezpečně přenesou do dětství. Ulamuju jejich stonky a ťukám si bílou šťávu na ruce. Když zaschne, vytvoří na kůži hnědá kolečka. Pampelišky toho umí hodně a je škoda kolem nich jen tak bez povšimnutí procházet nebo se jich zbavit s prvním jarním výjezdem sekačky. Vyrobte si z nich med plný jarní síly. A z listů zase salát. 




Pampeliškový med, pampeliškový sirup, káva, salát nebo obyčejný věneček, kterým si alespoň na chvíli ozdobíme vlasy. Z pampelišek toho můžeme vyrobit spoustu. Neměli bychom zapomínat na to, že pampeliška je léčivá bylina a velmi dobře ji můžeme upotřebit jak v lékárničce, tak v kuchyni.

Pampeliška v domácí lékárničce

Pampeliška je jako sluníčko, jak si tak pohodově září v zelené trávě. Květy pampelišek chutnají včelkám. A mě se líbí je pozorovat. Ochutnají jednu, druhou, třetí. Popolétnou. Zabzučí. Prožívají činorodé jaro a já se nemůžu netěšit na med. Ještě dřív než bude nová sklizeň medu, většinou si ho vyrobíme z květů pampelišek. A opravdu se hodí – pomáhá totiž léčit nemoci dýchacích cest a posiluje imunitu. Stačí lžička do bylinkového čaje.

Léčivé jsou i listy pampelišek, obsahují vitamíny – áčko, béčko, céčko a déčko. Z minerálních látek draslík nebo vápník a železo. Z listů pampelišek si ráda připravím salátpročišťují prý játra a ledviny, a proto jsou vedle kopřiv skvělé pro jarní očistu.

Zápisník ze zahrady. O pěstování zeleniny od výsevu po sklizeň. Zakousněte se letos konečně do své sladké mrkve, šťavnatých rajčat nebo řízné cibule.

Ani kořen pampelišky by neměl přijít na zmar. Je součástí některých bylinných čajů. Podporuje trávení a očistu organismu, pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, snižuje krevní tlak i cholesterol. Nejvhodnější doba pro sklizeň kořene pampelišky je jaro nebo podzim. Kořen čistíme, nakrájíme na kousky a sušíme v dobře větrané místnosti.

Pampeliška na talíři

  • Listy pampelišky použijte do salátu. Nejsou tak hořké, jak by se mohlo na první dojem zdát (především brzy z jara nejsou hořké téměř vůbec). Natrhejte je, omyjte, smíchejte s dresinkem nebo přidejte do zeleninového salátu.
  • Listy pampelišek můžete přidat také do polévky, ozdobit jimi hlavní jídlo (třeba těstoviny, rizoto, brambory apod.).
  • Když natrháte hodně listů pampelišek, můžete si je podusit s česnekem podobně jako špenát. Ideální je přidat ještě další bylinky nebo zeleninu (třeba medvědí česnek).
  • usušeného kořene pampelišky si můžete připravit dokonce kávu. Stačí ho umlít a zalít horkou vodou.


Pampeliškový med

Med nebo sirup z pampelišek je báječný. Voní trochu po květinách a trochu po ovoci. Báječně dosladí bylinkový čaj.

Recept na pampeliškový med

  • 350 až 400 plně rozvinutých květů pampelišek (ideální je vyjít na louku kolem poledne).
  • Hrst meduňky, kopřiv nebo smrkových výhonků.
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru
  • 2 ks citronu

Květy pampelišek opláchněte pod vodou a vložte je do velkého hrnce. Přidejte další omyté bylinky, omyté citrony pokrájené na kolečka a vše zalijte vodou. Povařte asi 15 minut a potom nechte směs louhovat do druhého dne. Následující den směs přecedíme přes plátno nebo sítko do čistého většího hrnce. Do pampeliškové šťávy přidejte cukr a za častého míchání vařte asi 1,5 hodiny. Jakmile se pampeliškový sirup začne táhnout, nalijte do čistých zavařovacích sklenic.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *