Co se zelenými rajčaty?

Bylo by to veliké štěstí, kdyby dozrála všechna rajčata, která se na keříčku urodila. Většinou ale několik zelených zbude. Možná víc, než byste si přáli. Můžete je otrhat a nechat je zčervenat doma v teple. Nebo z nich uvařit marmeládu.

Na sklonku babího léta a začátkem podzimu se naostro rozjíždí sklizeň. Tyčková rajčata, která pěstujete venku, jsou náchylná na první mrazíky, takže je dobré sledovat počasí a včas je otrhat. Včetně těch zelených. A co potom s nimi?

Zelená rajčata nechte dozrát

Nedozrálá rajčata utrhněte i se stopkou. Rozložte je v jedné vrstvě do bedýnky, kterou vyložíte novinami. Někdo také doporučuje rajčata do novin zabalit. Zrání rajčat prý urychluje, pokud jim dopřejete společnost jablek nebo banánů. Kdo ví, z jakého důvodu.

Bednu s rajčaty postavte na okenní parapet. Přímé denní světlo není nutné. Občas necháváme rajčata dozrávat nahoře na kuchyňské lince.Rajčata pravidelně kontrolujte a nemilosrdně vyhazujte nahnilé plody, které by nakazily i zbytek.

Uskladnit je můžete také na chodbě nebo ve spíži. Je pravdou, že takhle dozrálá rajčata nejsou úplně jako do červena vykreslená od sluníčka, ale pořád lepší než z obchodu.

Nezralá rajčata a solanin

Zelená rajčata by se neměla jíst bez tepelné úpravy. Obsahují totiž solanin a tomatin. Při dozrávání (červenání) se tyto látky odbourávají. Z nezralých rajčat ale můžete připravovat zavařeniny, zeleninové směsi, můžete je naložit nebo si je osmažit v trojobalu.

Uvařte ze zelených rajčat marmeládu

Možná si pamatujete na marmeládu ze zelených rajčat, kterou vařila babička. Tak ji zkuste doma taky! Je hodně receptů. Někdo přidává skořici, jiný třeba vanilkový cukr.

Potřebovat budete:

  • 1 kg nezralých zelených rajčat
  • 2 dcl octa
  • 4 dcl vody
  • 2 kg cukru krystal
  • Trochu citronové kůry

Rajčata omyjte a nakrájejte na drobné kousky. Povařte je ve vodě s octem zhruba 5 minut. Sceďte přes sítko a nechte je přes noc okapat. Přidejte do vody s octem cukr a citronovou kůrou, přihoďte znovu rajčata a vařte, dokud směs nezhoustne (zhruba dvě hodiny). Rajčatovou zavařeninu nalijte do vymytých skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Zelená rajčata naložte

Ze zelených rajčat jsou výborné různé zeleninové směsi. Můžete si je ale také naložit na zimu jako vítanou chuťovku.

Potřebovat budete:

  • 1 kg zelených rajčat
  • několik větviček kopru
  • 2–3 bobkové listy
  • 2–3 čerstvé nebo sušené červené chilli papričky
  • 1,5 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 4–5 hřebíčků
  • 1 litr ovocného octa
  • 125 ml vody
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce soli

Napřed každé rajče propíchněte párátkem na několika místech. Naložte je do vymyté sklenice a přidejte vždy i trochu bylinek. Ocet, vodu, med a sůl dejte do hrnce a prudce povařte asi 5 minut. Odstavte a ještě teplý lák nalévejte do sklenic na rajčátka. Sklenici dobře uzavřete a nechte uležet minimálně 2 až 3 měsíce. Na Silvestra už bez obav podávejte třeba k sýrům.

Smažená zelená rajčata

Přiznám se, tenhle recept jsem ještě nezkoušela, ale chystám se na něj. Takže pevně doufám, že i letos nějaké to zelené rajčátko bude.

Smažená zelená rajčata (fried green tomatoes) jsou populární v USA. Nakrájená na plátky se obalují v trojobalu (hladká mouka, osolené vajíčko rozdělané s mlékem, strouhanka). Můžete je dochutit třeba i sušeným česnekem nebo paprikou. A potom prostě osmažíte na oleji. Myslím, že budou výborná s bramborovou kaší.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *