Co zasít na zimu?

Smutný pohled na záhony, které leží ladem. Jen zarůstají plevelem. Sklizeň je v plném proudu. Jenže mě se ještě nechce vzdát se vůně půdy, vysévání, zalévání a plení. Takže na sklonku léta zase seju. Salát, špenát nebo ředkvičky. 

Jaro je zrození, podzim umírání. Neplatí to tak docela. Babí léto bývá teplé, počasí se v mnohém podobá jaru. Je proto znovu čas na listovou zeleninu. Mám na ní chuť.

Přes léto se hlávkovému salátu nebo špenátu nedaří, brzy jde do květu nebo hořkne. Chladnější dny mu ale prospějou. Dobře porostou i ředkvičky nebo některé bylinky, třeba bazalka a dobromysl.

Druhy salátu pro podzimní pěstování

  • Rosela – má kadeřavé načervenalé listy.
  • Rekord – pozdní odrůda se světle zelenými listy.
  • Kozlíček polníček – drobné zelené lístky s jemnou chutí.
  • Roketa – má listy podobné pampelišce, ostřejší chuť.
  • Špenát – zkuste třeba „baby“ s malými křehkými listy.

Celoroční sklizeň špenátu

výsevu špenátu na podzim nabádá i sto let starý zemědělský kalendář. Letos vyzkouším jeho rady:

„Nejhledanějším jest špenát v zimní a jarní době, kdy dobře platí. Abychom udrželi čerstvý po celou zimu, vysévá se špenát koncem srpna, aby do zimy náležitě urostl a zesílil. Na podzim se záhony vyčistí a nakypří. Jakmile nastanou mrazy, přikryje se smrkovou chvojí a listem. Za příznivého počasí se chvoje sejmou, aby se poskytlo rostlinám odsatek vzduchu a světla. Takto opatřený špenát možno po celou zimu až do jara sklízeti.“

Zelené hnojivo pro podzimní záhony

Země je koncem sezóny vyčerpaná. Je skvělé jí poděkovat a vrátit živiny. Zelené hnojivo záhonům prospěje a zvýší úrodnost příští rok. Stačí do země rozhodit semena hrachu, pohanky nebo ovsa a zalévat.

 

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *