Jak vypěstovat křupavý a chutný salát

Hlávkový salát je tradiční zelenina, kterou nesmíme opomenout. Už brzy zjara nás osvěží, povzbudí a dodá nám potřebné vitamíny. Salát si můžete snadno vypěstovat na záhonech. Jediné, na co si musíte dát pozor je zálivka. A slimáci.

Čím nás živí hlávkový salát?

Už jen ty křupavé světle zelené listy nám říkají, že salát je něco moc dobrého, svěžího, ozdravného. Hlávkový salát obsahuje vitamín A, B, C a E, najdeme v něm také vápník, draslík, sodík, hořčík a železo. Pravidelná konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny.

Pěstování hlávkového salátu

  • Hlávkový salát potřebuje kyprou půdu, dostatek živin a hojnou zálivku. Tak roste rychle, je křupavý a šťavnatý.
  • Pokud salát málo zaléváme, může být nahořklý.
  • Salát můžeme vysévat přímo na záhon koncem března. Pro předpěstování vyséváme do pařeniště nebo květníku začátkem března.
  • Salát lze pěstovat po celou sezónu, tomu uzpůsobujeme výsev.
  • Vzrostlé rostlinky přesazujeme do kypré půdy asi 25 cm od sebe.
  • Salát dobře zaléváme, občas mu načechráme půdu.

Sklizeň salátu

Šťavnatý salát můžeme sklízet od května až do podzimu. Používáme ho do salátů, připravujeme ho s tradiční zálivkou nebo bylinkami.


One thought on “Jak vypěstovat křupavý a chutný salát”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *