Vlastní cibule je nejlepší. Jen těžko bude mít jídlo takový šmak, jako když ho uvaříte z právě vytržené čerstvé cibule. Koncem června a na začátku července už si můžete pochutnat na prvních zakulacených cibulkách, jsou sladké a šťavnaté. Ačkoli cibule je nenáročná, nechoďte kolem ní úplně bez povšimnutí.
Zelenomodrá cibulová nať vytáhla do výšky. Někde nasazuje na květ. Cibulky se rozpínají a začínají vykukovat zpod zeminy. Občas vyraší plevel, který je třeba vytrhat. Co ještě můžete pro svoji cibuli udělat?
Péče o cibuli
- Cibule má ráda sušší půdu. Pokud hojně prší, neváhejte po dešti půdu nakypřit, rychleji proschne a snížíte tak náchylnost cibulek k uhnívání.
- Sluneční svit neovlivníte, ale přesvědčte se, že jste udělali maximum, aby na cibulový záhon sluneční paprsky dosáhly.
- Cibule může vyběhnout do květu, děje se tak většinou u větších sazeniček (nad 2 cm). Pokud se objevuje květenství, raději cibuli vytrhněte a spotřebujte.
- Cibuli mohou napadnout škůdci. Poznáte to tak, že se kroutí nať. Neplechu může napáchat škůdce květilka cibulová – nať se kroutí, napadená cibule uhnívá. Neváhejte ji vytrhat a použít postřik, ač (stejně jako já) nejste zastánci chemie.
- Dalším škůdcem, který napadá cibuli, je vrtalka pórová (loni mi zlikvidovala pórek). Bohužel ani v tomto případě nezbývá než použít postřik.
- Jako prevence škůdců cibule se doporučuje položení netkané textilie.
Sklizeň cibule
- Pro okamžitou spotřebu si můžete brát čerstvou a šťavnatou cibuli už koncem června.
- Sklízejte koncem července nebo v průběhu srpna, až nať lehne a zaschne.
- Cibuli zbavte přebytečné zeminy (optimální je sklízet cibuli za suchého počasí), svažte do copů a nechte proschnout na půdě.
- Skladujte v suchu a chladu. Třeba v proutěných koších na půdě. Dejte pozor, ať vám cibule při skladování nepomrzne.
super ale není tam nic o květech co jsem hledala!!!