Zelená nať z cibule je parádní ozdobou do salátů. Takhle snadno si ji doma vypěstujete

Tohle mě nadchlo. Vzala jsem cibuli, kterou skladujeme už od podzimu v přívětivém chladu a suchu naší chalupy, a vsadila ji do sklenky na šampaňské. Tu jsem naplnila vodou. Pořád jsme chodili kolem ní a s mužem jsme na sebe volali: „Už pouští kořínky.“ A před pár dny. „Už pouští zelené.“ O to zelené totiž jde. Cibulová nať je plná vitamínů. Což se na jaře obzvlášť hodí.




Vitamíny z cibulové natě

Proč to celé dělám? Protože v cibulové nati jsou osvěžující a blahodárné vitamíny. Prahnu po nich, vyprahlá po zimě. V cibulové nati je provitamín A, který působí jako antioxidant a je prospěšný pro naše oči, stejně jako vitamín C, který posiluje imunitu. Zelená cibulová nať je skvělá do salátů, na těstoviny, k ozdobě polévek, nasekanou si ji můžete nasypat i na chléb s máslem nebo ji přidat do pomazánek.

Jak si vypěstovat zelenou cibulovou nať

„Pěstování“ zelené cibulové natě je jednoduché. Vyberte si zdravou cibuli a posaďte ji do vody. Za několik dnů uvidíte, že pouští kořínky, které se protahují a prodlužují. Občas cibuli vyměňte vodu.

Za dalších několik dnů se objeví malý zelený výhonek, který začne postupně růst.

A potom ho můžete sklízet  – uříznout nebo ustřihnout nůžkami a nasekat třeba do salátu nebo na rizoto.


2 thoughts on “Zelená nať z cibule je parádní ozdobou do salátů. Takhle snadno si ji doma vypěstujete”

  1. Hezký den, není třeba dávat do skleničky celou cibuli. Stačí při vaření odřezat spodní část cca 1-2cm, dát do misky s vodou a po zakořenění
    zasadit. Nejen, že máme celou zimu zelenou nať, ale po přesazení ven na záhon nám z odřezku vyrostou dvě cibule.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *