Vysévejte ředkvičky. První jarní zeleninu, která má říz

Březen je měsíc výsevu. Ředkvičky vám vyrostou rychle, a pokud bude počasí přát, za měsíc je sklidíte. Tělo je po zimě vyprahlé a vitamíny z vlastní zahrádky přijdou vhod. Ředkvička je na pěstování nenáročná, a jestli nemáte zahrádku, zkuste ji vysévat do truhlíků.




Domácí ředkvičky mají typicky říznou chuť, jsou plné šťávy a nejlepší jsou jen tak, když je vytáhnete ze záhonu, opláchnete v sudu a zakousnete se do nich.

Čím nás živí ředkvičky

Ač jsou ředkvičky malé, obsahují spoustu vitamínů – A, B1, B3, B6 C, D a E. Jsou bohaté na vlákninu i minerální látky, jako je sodík, mangan, železo, hořčík, vápník nebo draslík. Ředkvičky se doporučují proti plísním nebo bakteriím, ale také mohou způsobit zažívací potíže, například nadýmání. Silice obsažené v ředkvičkách pomáhají vykašlávání, působí antisepticky. Vápník je příznivý pro stavbu kostí a chrupavek, zatímco draslík pozitivně působí na činnost srdečního svalu. Vitamín A (beta karoten) je zase dobrý pro oči. Protože mají ředkvičky minimum kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, jsou výborné i při dietě.

Vypěstujte si doma zeleninu! Objednat e-book.

Pěstování ředkviček

  • Jakmile se trochu oteplí a půda není zmrzlá, můžete ředkvičky vysévat. Začátek března je ideální.
  • Ředkvičky můžete pěstovat také v truhlíku na parapetu nebo ve skleníku.
  • Vegetační doba ředkviček se pohybuje zhruba kolem 30 dnů, záleží na počasí a na odrůdě.
  • Vhodné je vyčlenit pro výsev kus záhonu, ale vysít vždy jen část a po 2 týdnech další. Zajistíte si tak postupnou sklizeň ředkviček po celé jaro.
  • Ředkvičky je vhodné vysévat na slunné stanoviště (to se týká především výsevu brzy zjara).
  • Semínka ředkviček se sejí do řádků o hloubce 1 až 2 cm, které by měly být od sebe vzdálené zhruba 8 až 10 cm.
  • Po výsevu, pokud je půda suchá, nezapomeňte ředkvičky zavlažit. Měli byste jim dopřávat dostatečnou zálivku a stejnoměrnou vlhkost. Tak docílíte dobré úrody a zabráníte praskání bulviček.
  • Až se rostlinky vyklubou, neváhejte je protrhat, pokud se vám nepovedl rovnoměrný výsev, aby měly bulvičky dostatek místa pro růst.
  • Řádky stačí čas od času nakypřit a vytrhat přebytečný plevel.

Tip ze starého kalendáře Svět venkova z roku 1920

Ředkvička jest levnou a osvěžující zeleninou, kterou možno sklízeti nepřetržitě po celé léto, vyséváme-li semeno každých 14 dnů. Za parných ledních dnů ji však nutno přistíniti, aby nedřevnatěla. Jelikož ředkvička rychle dospívá, možno ji vysévati jako mezisadbu do brukve, salátu, celeru, cibule atd.“

Choroby a škůdci ředkviček

Ředkvičky (především ty pěstované časně zjara) můžou napadnout dřepčíci. Že si na nich pochutnávají škůdci, poznáte podle drobných dírek v listech. Účinnou ochranou je přikrytí ředkviček netkanou (bílou) textilií. Protože dřepčíkům vyhovuje teplo a suchá půda, je vhodnou prevencí vydatná zálivka půdy.

Sklizeň

Ředkvičky sklízejte nejpozději za 8 až 10 týdnů po výsevu. Jinak ztrácí svoji křehkost a jemnou chuť a dřevnatí. Hned po sklizni ředkvičky snězte nebo zpracujte. Zužitkovat můžete i jejich listy.

Salát s ředkvičkami a listy ředkviček

Různé druhy listového salátu (klasický hlávkový, chřestový nebo listy špenátu) omyjte, roztrhejte na menší kousky a dejte do misky. Přidat můžete i omyté listy ředkviček, které mají jemně palčivou chuť. Připravte si jednoduchou zálivku: do hrnečku dejte asi čtyři lžíce třtinového cukru, dvě lžíce octa (nahradit můžete šťávou z citrónu) a přidejte kapku olivového oleje. Vše důkladně zamíchejte a zalijte zálivkou salát. Listy salátu dobře promíchejte. Ředkvičky pokrájejte na plátky a navršte je doprostřed salátu. Můžete přidat také tuňáka a máte skvělou večeři.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *