Sirup ze smrkových výhonků ještě stihnete. Tady je recept

Když jsem viděla ty světlezelené, zdravím kypící výhonky, kterými se obsypaly smrky u nás na zahradě, řekla jsem si, že ho udělám. Sirup ze smrkových výhonků, který budeme polykat po lžičkách, až budeme v zimě smrkat, kejchat a chrchlat. Protože o nic nejde. Prostě ty výhonky jen naložíte do cukru.




Smrkové výhonky trhejte ohleduplně. Sbírejte jen ty, které jsou menší než 5 centimetrů. Ke konci května už mohou být přerostlé a tmavnout. Staré receptáře říkají, že čas na jejich sběr je právě do konce května. Tak si pospěšte, jestli si tenhle snadný a dobrý sirup chcete doma připravit.

Kromě smrkových výhonků budete potřebovat už jenom citron nakrájený na kolečka a třtinový cukr nebo med. Loni jsem například vyráběla jitrocelový sirup, který jsem nakládala do medu. Recept je tady a jitrocel už je taky připravený ke sběru. Tak neváhejte.

Ale zpátky k sirupu ze smrkových výhonků.

  • Smrkové výhonky opláchněte a nechte je pořádně okapat.
  • Připravte si čistou 5litrovou sklenici.
  • Na dno vložte vrstvu smrkových výhonku.
  • Posypte třtinovým cukrem, položte 2 až 3 kolečka citronu.
  • Vrstvěte, dokud není sklenice plná.

Poslední vrstvu zlehka přitlačte, zavíčkujte nebo převažte celofánem a postavte na parapet k oknu na slunné místo. Asi po 2 až 3 týdnech se vytvoří hustá a moc dobrá šťáva. Sirup sceďte, slijte do menších lahví, zavřete a skladujte na chladném místě.

Co léčí smrkový sirup?

  • Je dobrý při kašli. Uvolňuje hleny a usnadňuje vykašlávání.
  • Je plný vitamínu C. Proto posiluje obranyschopnost organismu.
  • Působí protirevmaticky.
  • Uvolňuje i svaly, kterým ulevuje od bolesti.
  • Doporučuje se při zánětu šlach.

Co se smrkovým sirupem?

Dávejte si ho v zimě jako prevenci proti nachlazení a kašli. Můžete jím i sladit bylinkové nápoje.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *