Přeju vám hodně kopřiv

Přemýšlela jsem, co vám popřeju k Velikonocům, když jsem šla na zahradě kolem kopřiv. Krčily se skromně pod keřem bezinek. Schoulené, mrňavé, jak se jim v té zimě nechce ven. Kopřivy! Bez nich není nádivka a tedy ani Velikonoce. Proto vám přeju hodně kopřiv!

Kopřiva je bylina, ale taky plevel. Co vám budu povídat, kolikrát jí rvu ze záhonů, jsem celá požahaná, jak se snažím udělat místo své zelenině. Potvora jedna! Jindy zase chodím po zahradě a hledám alespoň náznak kopřivových lístků, jako teď, před Velikonoci. Našla jsem, snad najdete i vy. A když už budete trhat kopřivu do nádivky, uvařte si z ní pročišťující čaj. Vylouhované kopřivy odneste do kompostu. Prokážou mu velkou službu.

Kopřivový čaj

Kopřiva je léčivá, pročišťuje. A proto si vařte na jaře čaj z mladých čerstvých kopřivových lístků. Doporučovala ho už bába Kamenická. Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a pomáhá při revma a při astmatu, je doporučován při jaterních, ledvinových nebo žlučníkových chorobách. Hrst čerstvých kopřiv zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 15 minut vylouhovat a pijte ještě vlažné. Kopřivový čaj je vhodné pít 2 x denně po dobu tří týdnů a tuhle kúru doplnit ještě odlehčením jídelníčku.

Čerstvá šťáva z kopřiv

Zatím toho na zahradě není moc, co by šlo posbírat a odšťavňovat. Děláme si občas čerstvou šťávu z uskladněné mrkve, červené řepy a jablíček. Stačí do ní přidat i hrst natrhaných kopřiv, které pročišťují krev a zbavují nás toxických látek, což po zimě potřebujeme.

Kompost miluje kopřivy

Jestli si na kompostu hýčkáte žížaly, které tak dokonale kypří půdu, připravte jim kopřivovou svačinku – spařenou kopřivovou nať (třeba právě z čaje), nevyhazujte, ale odneste na kompost. Pro žížaly je to prý pochoutka.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *