Podzim patří dýním. Co z nich uvařit a upéct?

Toulám se po Státech. Písek na plážích, které lemují Pacifik, je rozehřátý od slunce, nebe je světle modré a oceán temně modrý. Když se večer ochladí, ohřívám si ruce o velký hrnek kapučína a v kavárně uždibuju dýňový muffin. Dýně tady teď mají na každém rohu. Ty mé jsou zatím tisíce mil daleko, ale už se na ně těším. Nejvíc na dýňovou polévku. Tady jsou moje nejoblíbenější dýňové recepty. 🙂


Napřed. Proč je dýně skvělá?

• Dýně má minimum kalorií, ale zato hodně vlákniny.
• Je lehce stravitelná.
• Obsahuje hodně vitamínu C.
• Z minerálních látek v ní najdeme zejména hořčík, draslík a železo.
• A uvařit ji můžete na tisíce způsobů.

Dýňová polévka

Potřebovat budete 500 g dýňové dužiny, lžíce oleje, cibule, jedna mrkve, jedna petržel, dvě střední brambory, sůl a pepř, bobkový list, pár kuliček nového koření, zakysaná smetana.

Cibulku nasekejte najemno a osmahněte na oleji. Přidejte nasekanou dýni, pokrájenou mrkev, petržel a brambory. Zalijte vodou, přihoďte koření (bobkový list a nové koření) a vařte asi půl hodiny. Ke konci vaření osolte, opepřete. Polévku rozmixujte. Na talíři zdobte lžící zakysané smetany.

 

Dýně s kuskusem

Potřebovat budete jen několik málo ingrediencí: kousek dýně, kterou pokrájíte na kousky, dva tři stroužky česneku pokrájené na kolečka, olej, pepř, sůl, bylinky a kuskus.

Mezitím, co vám kuskus bobtná v hrnci (stačí ho zalít povařenou vodou), rozehřejte olej, přihoďte stroužky česneku, lehce orestujte, přidejte kousky dýně, restujte, přihoďte bylinky (třeba sušený dobromysl a tymián). Nakonec osolte a opepřete. Promíchejte s kuskusem a podávejte. Neodolala jsem a jídlo si nakonec přizdobila čerstvou petrželovou natí a parmezánem.

Dýňová marmeláda

Potřebovat budete 2 kg dýně, tři pomeranče, šťávu ze dvou pěkných citronů, trošku zázvoru (čerstvého lépe než sušeného), hnědý cukr (dle chuti půl kila až kilo), pektin (nejlépe přírodní – třeba získaný z citronu nebo jablek).

Nejprve dýni „vykuchejte“, oloupejte a rozkrájejte na menší kostky. Vařte v hrnci s oloupaným a pokrájeným pomerančem, citronovou šťávou a zázvorem. Zpočátku můžete trochu podlít, ale dýně je většinou bohatá na vodu, takže ji pustí. Až se směs uvaří pěkně do měkka, nechte trochu vychladnout a šup s ní do mixéru. Mixujte pěkně najemno. Nyní přichází druhá část vaření dýňové marmelády – rozmixovanou směs vařte s cukrem a pektinem. Cukru dejte podle toho, jak moc chcete mít marmeládu sladkou (i podle sladkosti pomerančů…). Na 2 kg dýně jsem použila trochu přes půl kila cukru a úplně to stačilo. Až začne směs houstnout, což v mém případě trvalo nějakých třicet minut, připravte si zavařovací sklenice. Nahřejte je v troubě. To, že je marmeláda připravena k nalévání do sklenic, poznáte jednoduchým testem: na talířek kápněte trochu zavařeniny, měla by tuhnout a nestékat. Tak vymyté a zahřáté sklenice naplňte po okraj dýňovou zavařeninou, otřete okraje hrdla a zavíčkujte. Postavte dnem vzhůru a nehte takto pár hodin odležet.

Zapečená dýně se zakysanou smetanou

Potřebovat budete kus dýně, olivový olej, tymián, sůl, pepř, muškátový oříšek, vlašské ořechy, zakysanou smetanu.

Dýni pokrájejte na menší kousky. Do pekáčku kápněte trochu kvalitního olivového nebo řepkového oleje, přidejte pár snítků tymiánu, vyskládejte dýňové kousky. Dýni osolte, opepřete a okořeňte mletým muškátovým oříškem, nakonec ještě zakápněte řádně olejem a navrch přidejte opět tymián. Pečte v troubě do měkka (odhadem 30 až 40 minut). Upečenou dýni na talíři zdobte zakysanou smetanou a posypte kousky vlašských ořechů. Můžete podávat i jako přílohu nebo jen tak.

Dýňový kompot

Potřebovat budete jednu menší dýni cukr, voda, ocet, celá vanilka, celá skořice, citrón, hřebíček.

Dužinu z dýně nakrájejte na kostky, dejte do hrnce a zalijte octovou vodou v poměru 1:10 (1 díl octa na 10 dílů vody). Takto naloženou dýni nechte alespoň jeden den odpočinout. Pak vodu slijte, zalijte dýni novou vodou, přidejte cukr, vanilku, skořici a hřebíček i pokrájený citrón. Kompotovou směs vařte, dokud nezesklovatí. Pak můžete dýňovým kompotem naplnit sklenice. Zavařujeme při teplotě 90°C asi 10 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *