Pečujte o cibuli. Stačí málo, bude šťavnatá a řízná

Vlastní cibule je nejlepší. Jen těžko bude mít jídlo takový šmak, jako když ho uvaříte z právě vytržené čerstvé cibule. Koncem června a na začátku července už si můžete pochutnat na prvních zakulacených cibulkách, jsou sladké a šťavnaté. Ačkoli cibule je nenáročná, nechoďte kolem ní úplně bez povšimnutí.

Zelenomodrá cibulová nať vytáhla do výšky. Někde nasazuje na květ. Cibulky se rozpínají a začínají vykukovat zpod zeminy. Občas vyraší plevel, který je třeba vytrhat. Co ještě můžete pro svoji cibuli udělat?

Péče o cibuli

  • Cibule má ráda sušší půdu. Pokud hojně prší, neváhejte po dešti půdu nakypřit, rychleji proschne a snížíte tak náchylnost cibulek k uhnívání.
  • Sluneční svit neovlivníte, ale přesvědčte se, že jste udělali maximum, aby na cibulový záhon sluneční paprsky dosáhly.
  • Cibule může vyběhnout do květu, děje se tak většinou u větších sazeniček (nad 2 cm). Pokud se objevuje květenství, raději cibuli vytrhněte a spotřebujte.
  • Cibuli mohou napadnout škůdci. Poznáte to tak, že se kroutí nať. Neplechu může napáchat škůdce květilka cibulová – nať se kroutí, napadená cibule uhnívá. Neváhejte ji vytrhat a použít postřik, ač (stejně jako já) nejste zastánci chemie.
  • Dalším škůdcem, který napadá cibuli, je vrtalka pórová (loni mi zlikvidovala pórek). Bohužel ani v tomto případě nezbývá než použít postřik.
  • Jako prevence škůdců cibule se doporučuje položení netkané textilie.

Sklizeň cibule

  • Pro okamžitou spotřebu si můžete brát čerstvou a šťavnatou cibuli už koncem června.
  • Sklízejte koncem července nebo v průběhu srpna, až nať lehne a zaschne.
  • Cibuli zbavte přebytečné zeminy (optimální je sklízet cibuli za suchého počasí), svažte do copů a nechte proschnout na půdě.
  • Skladujte v suchu a chladu. Třeba v proutěných koších na půdě. Dejte pozor, ať vám cibule při skladování nepomrzne.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *