Na šípky, na hloh, na trnky. Plním spíž na zimu

Na podzim je ze mně sběrač. Barevnýho listí a taky bobulí. Každý rok suším šípky. Letos přidávám ještě hloh a trnky.

Když žloutne listí a smráká se dřív a dřív, dostávám chuť na cappuccino s pěnou zasypanou pořádnou lžící skořice. A taky na šípkový čaj. Vaříme si ho v zimě pravidelně a věřím tomu, že společně s medem a česnekem, je tou nejlepší vzpruhou při rýmě a kašli.




Zajdi si na podzim k šípku

Začnu šípkem. Je můj oblíbený. Sbírám ho asi tak pět let a suším ho doma rozložený v jedné vrstvě na obyčejném plátu. Schovávám ho ve sklenicích nebo ve větším jutovém sáčku. Vydrží nám celou zimu, a protože ho většinou nasuším víc, než spotřebujeme, balím ho do pěkných sáčků jako dárky k Vánocům.

Nejradši mám, když svítí slunce, které prozrazuje poslední pavučiny babího léta. Jinak to není žádná věda: stačí košík nebo papírová taška. Protože šípkové keře mají trny (jauvajs), oblékám si raději starší bundu.

Sbírám jenom uzrálé šípky, které jsou červené a tvrdé. Doma je rozložím do jedené vrstvy a počkám, až seschnou, což trvá pár dnů. Správně usušený šípek má tmavě červenou barvu, jeho slupka je tvrdá. Když ho rozmáčknete, nesmí být uvnitř lepkavý, vláčný nebo vlhký.

Šípkový čaj

V tomhle dobrém čaji je hodně vitamínu C, který podporuje imunitu. Je proto vhodný jako prevence proti nachlazení nebo chřipce. Pravidelné usrkávání šípkového čaje také zmírňuje projevy křečových žil a pozitivně působí i na nervovou soustavu.

  • Aby byl šípkový čaj silný a plný vitamínů, nechte nadrcené šípky přes noc namočené ve vodě (nejlépe po dobu 24 hodin). Výluh pak zahřejte asi na teplotu kolem 80°C, přeceďte přes plátno nebo sítko a podávejte. Výhodou této pracnější metody přípravy šípkového čaje je, že v něm zůstane větší množství vitamínů.
  • Rychlý šípkový čaj připravíte i bez předchozího louhování. Do hrnce dejte vařit vodu a až začne vřít, vsypte šípky (na jeden litr použijte asi hrnek šípků). Povařte asi půl hodiny a poté sceďte. Množství a dobu varu podřiďte tomu, jak silný čaj chcete mít.

Hloh pro dobré srdce

Červené plody hlohu jsou užitečné při léčbě řady civilizačních nemocí. Tak například snižují krevní tlak a rozšiřují věnčité tepny kolem srdce. Zlepšují prokrvení těla a stabilizují činnost srdce. Takže pokud vás trápí srdíčko, sbírejte hloh.

Marmeláda z hlohu

V bylinkové lékárně si můžete koupit tinkturu z hlohu, nebo si ji doma vyrobit. Já si letos, jestli najdu dost plodů, uvařím marmeládu.

  • Půl kila plodů, tzv. hložinek.
  • 0,25 kg cukru nebo medu
  • 0,25 litrů vody

Nasypte propláchnuté hložinky do hrnce, přisypte cukr a zalijte trochou vody. Povařte na mírném ohni, dokud plody nezměknou. Prolisujte hmotu přes síto a povařte (případně za přidání pektinu), dokud nezačne rosolovatět. Lijte do vymytých sklenici, zavíčkujte a postavte na chvíli dnem vzhůru.

Trnkobraní pro radost

Vím, že na cestě, hned vedle šípkových a hlohových keřů, roste i trnka. Modré plody obsahují céčko a díky vysokému obsahu tříslovin se používají i při léčbě průjmu (podobně jako borůvky). Z trnek se vyrábí víno i likéry, ale na to nemám příliš trpělivosti. Těším se ale na čaj.

Trnkový čaj

  • 2 lžíce trnkových plodů (sušené – rozdrcené, čerstvé – rozmačkané), 250 ml vody, lžička medu
  • Plody zalijte vroucí vodou a nechte čtvrt hodiny louhovat. Přeceďte a doslaďte medem.

Tak na zdraví podzimu a na sklizeň!

One thought on “Na šípky, na hloh, na trnky. Plním spíž na zimu”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *