Je čas sklidit brambory

Bramborová nať žloutne, lehá si a schne. Pod vrstvou půdy jsou ale čerstvé šťavnaté hlízy nových brambor. Voní půdou a podzimem. Už pár let po sobě ráda sklízím brambory. U nás na to jdeme takhle.

Můj muž říká, že pěstuje brambory, ale pravdou je, že je letos sázel táta. V létě jsme je kropili, protože bylo sucho. Muž občas přidal ruku k dílu. Sbíral mandelinku, sem tam vytrhal lebedu.

Jinak jsme se o brambory nestarali. První srpnový týden jsme ochutnali první várku brambor. Ke smaženému sýru a okurkovému salátu. (Výborné!) Občas z bramborového záhonu ubereme, ale jinak čekáme, až nať lehne.

Čas sklízet brambory

Jakou odrůdu pěstujeme, to nevíme. Prostě brambory. Kupovali jsme je onehdy od sedláka. Zbylo nám na sadbu. Vysadili jsme a od té doby nám vždycky část zbyde na novou sadbu.

Protože se u nás dřív hospodařilo, jsou tu podmínky, jak říká táta. Myslí to tak, že jsou tu dobré podmínky na skladování. A tak jsme ze „starých“ brambor vařili ještě v létě.

Teď ale zpátky ke sklizni.

Jakmile bramborová nať zežloutne a seschne, chystáme motyku, přepravky a košíky.

Nejdřív zbavíme záhony uschlé nati – přijde na kompost, kde se rozloží a dodá kompostované zemině draslík a vápník. Vytrháme plevel – u nás se daří hlavně lebedě. Až uschne, aby se dál nemohla množit, přijde také na kompost.

Motyka, zemina, brambor

Zeminu pak odhrneme motykou, jemně, lehce. Občas si vypomůžeme rýčem, ale hodně opatrně. Brambora nesmí být odřená, natož přeseknutá vejpůl. Na skladování se totiž hodí jen zdravé, nepoškozené hlízy.

Vůbec nejlepší je sklízet brambory v suchém počasí, aby se na ně nelepila „hlína“. Ne vždycky to jde. Když jsou hlízy obalené zeminou, osprchujeme je pod hadicí. Pak ale musí uschnout, aby se na nich nevytvořila plíseň.

Nejlepší jsou přepravky

Při skladování brambor se nám osvědčily přepravky: vejde se do nich hodně brambor, dají se naskládat na sebe, mají díry, takže k bramborám jde vzduch.

A o to jde.

Aby brambory vydržely dlouho, potřebují tři věci:

  • tmu,
  • chlad,
  • vzduch.

Špatně se jim bude dařit v teplém, vlhkém a světlém sklepě. Po sklizni dáváme brambory do sklepa pod sýpkou. Tam vydrží i při mírných mrazech. Když mrzne hodně, putují do opuštěných stájí, bývalého hospodářského stavení.

Zatím nevím, jaká bude letošní sklizeň.

Ale těším se na tu vůůůni!

Třeba si i upečeme brambory v uhlíkách podzimního ohníčku.

Ach!


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *