Jak na pěstování červené řepy?

Červená řepa má na naší zeleninové zahradě čestné místo. Vaříme z ní „protirakovinovou“ polévku. Strouháme ji do salátů. A zavařujeme. Od loňska nám ještě pár kousků řepy zbylo – uložená v písku v sejpce je pořád šťavnatá. Na přání rodiny jsem letos vysela červené řepy o něco víc. Její pěstování je docela snadné. Za málo námahy dostanete spoustu vitamínů a zdraví.

Vím, červenou řepu si občas někdo spojuje s ošklivým zavařeným čímsi ze školní jídelny. Jenže červená řepa je dokonalá zelenina, která by v našem jídelníčku neměla chybět. Nádherná lokální plodina je ideální pro skladování přes zimu a věřte, že vám dá mnohem víc než zelenina nebo ovoce ze supermarketu dovezená z velkých dálek. Přitom vypěstovat červenou řepu zvládne i zahradnický začátečník. Tak si pojďte vyhrnout rukávy a jdeme na to! Ať na podzim sklízíte červenou řepu ještě větší než v té pohádce!

Jak vypěstovat červenou řepu

Říkám si, jestli má vůbec smysl rozepisovat se o pěstování červené řepy. Prostě rozhoďte semínka do řádků, zalijte a dejte jim čas. Ale dobře, vezmeme to trochu popořadě.

  • Právě nyní je čas červenou řepu vysévat. Vhodné období je od poloviny dubna až do konce května.
  • Loni jsem ale pěstovala dvě várky červené řepy. Tu druhou jsem vysévala v průběhu června – krásně dorostla a na podzim byla připravená ke skladování.
  • Vegetační doba je u červené řepy asi 80 až 120 dní – záleží na odrůdě i počasí.
  • Když chcete vypěstovat menší bulvičky červené řepy, vysejte ji až později.
  • Červené řepě se daří snad v každé půdě – už jsem ji pěstovala v písčité, hlinité i hodně humózní.
  • Protože červená řepa patří k plodinám tzv. druhé tratě, je vhodné vysévat ji po rostlinách, jež potřebují půdu hnojenou kravským hnojem.
  • Semena se vysévají přímo do půdy (bez předpěstování) do řádek vzdálených asi 30 cm.
  • Až rostlinky vzejdou, vytřiďte (protrhejte)řepu na vzdálenost asi 10 cm.
  • Během vegetační doby můžete řepu přihnojovat například kompostem.
  • Výhodou červené řepy je, že není náročná na zálivku, v období sucha ji ale určitě zavlažte.

Sklizeň a zpracování červené řepy

Pochutnat si můžete nejen na bulvách červené řepy, ale také na jejích listech! Upravit je lze podobně jako listy špenátu. Což je praktické, protože je škoda připravit se o vitamíny a jen je nazdařbůh vyhodit do kompostu.

Sklízet červenou řepu je vhodné během suchého počasí. Z bulviček odstraníme zeminu a utrháme listy. Červenou řepu můžeme sklízet v době, kdy jsou už bulvy dostatečně velké. Ze záhonů je vhodné ji vyndat před příchodem prvních mrazů, což se těžko odhaduje. Myslím, že loni jsem ji vyndávala v říjnu. Nať odkroutíme – neodřezáváme – a uložíme do nádob s pískem v chladné místnosti.

Co si uvařit z červené řepy?

Čím nás živí červená řepa

Bulvy červené řepy jsou obrovsky hodnotné. Obsahují vitamín C, skupinu vitamínů B, z minerálů sodík, draslík i vápník. Současně v nich najdeme i betain, který pomáhá zamezit kornatění tepen a současně podporuje i činnost jater. Barvivo červené řepy zpevňuje stěny vlásečnic a rozšiřuje věnčité tepny. Červená řepa působí močopudně, pomáhá vylučovat sůl z těla a podporuje žaludeční činnost. Tahle zelenina také povzbuzuje činnost červených krvinek a je vhodná při detoxikaci.

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *