Kompostování

Jak kompostovat a mít zeminu plnou živin

Přiznám se, že kompost na naší zahradě není zrovna úhledný. Jeho obrysy tvoří staré masivní dřevěné trámy a jeho obsah směs všeho možného: posekaná tráva, vytrhaný plevel, slupky z brambor nebo zelenina, která nepřežila zimní skladování v sejpce. Mám ten kompost ale ráda. Už jen proto, že nám šetří místo v odpadkovém koši a jednou, jednou z těch všech zbytků a kousků rostlin bude zase krásná zem.

Zdá se, že na Zemi je to krásné vymyšlené. „Prach jsi a v prach se obrátíš,“ říká Bible a vlastně jen odkazuje k přirozenému koloběhu. To, co ze země vzejde, je do ní zase vráceno. A to je i základní princip kompostování.

Jak kompostuju

Myslím, že je docela jedno, jestli si domácí kompost vytvoříte jako neforemnou haldu nebo mu dáte tvar z prken a trámů či si koupíte moderní kompostér. Jejich příznivcem dvakrát nejsem. Neznám je – jen mi trošku přijde, že se tady dělá zase věda z něčeho, co je docela přirozené a nepotřebuje vlastně žádný moderní výmysl (jen proto, že je hezký). Tak vám jen napíšu, jak kompostuju já.

Do našeho kompostu přichází vlastně všechny rostlinné zbytky, které v kuchyni nebo na zahradě vzniknou. Na podzim je to listí (ořešák se rozpíná kus nad kompostem, takže část listí padá přímo do něho), přes léto posekaná tráva (a já si vždycky říkám, jaké je to plýtvání a že je škoda, že krávy v kravínech se ládují granulemi), po celý rok slupky z brambor, odřezky zeleniny. Občas nějaká ta větévka, odkvetlé květiny nebo ostříhané bylinky. A samozřejmě plevel.

Aby se kompost dobře rozkládal, jsou důležité dvě věci: vlhkost a žížaly. Občas je dobré kompost pokropit vodou a žížaly opečovávat, dobře je živit. (O žížalách určitě připravím samostatný článek, protože tyhle pomocnice si ho zaslouží.)

Jednou za čas je dobré kompost proházet, aby se rozložené kousky dostaly napovrch a ty nové dolů, kde budou krásně hnít. Ano, kompost je trochu morbidní, ale to je přece život. Je pravdou, že přehazování kompostu trochu zanedbávám, je to fyzicky náročné, ale skvělá posilovna a čistič myšlenek. Vedle kompostu je halda kompostované zeminy. A na té potom rostou dýně i cukety jedna radost.

Fotogalerie kompostování

Co patří na kompost

  • Odřezky nebo zbytky zeleniny a ovoce.
  • Kávová sedlina a čajové zbytky.
  • Skořápky z vajec nebo z ořechů.
  • Posekaná tráva, listí a drobné větvičky.
  • Plevel (suchý – proč se dočtete tady).
  • Popel ze dřeva.
  • Piliny, kůra nebo hobliny.
  • Zbytky pečiva.
  • Lepenka, papírové kapesníky nebo ubrousky.
  • Trus býložravých hospodářských zvířat.
  • Peří, chlupy, vlasy.
  • Podestýlka domácích býložravých zvířat.

Co na kompost nepatří

  • Kosti, zbytky masa nebo kůže.
  • Rostlinné oleje a tuky.
  • Rostliny napadené chorobami.
  • Vykvetlý plevel.
  • Chemicky ošetřené materiály.
  • Exkrementy masožravých zvířat.

Kde se dočtete více o kompostování

A jestli je váš kompost „sexy“, můžete se přihlásit do Miss kompost 2016. 🙂 Možná se přihlásím. Ale to bych napřed musela svůj chaotický kompost upravit 🙂

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *