Červen na zahradě: Miska jahod a výsev zimní zeleniny

Červnová zahrada překypuje radostí. Roste před očima. Vykvétá a zakulacuje se. Sklízíte. Plejete. Vyséváte. Přesazujete. Vše najednou a dohromady. Je čas užít si jahody. A vysít zimní zeleninu.

Jaro se přehouplo do léta. Konečně zapršelo. Kapky vody se rychle vsákly do vyprahlé půdy. Teď se paří. Poroste to. Zelenina i plevel, kterého se potřebujete zbavit.

Červen nás začíná odměňovat za zahradnickou práci. Po ředkvičkách si o sklizeň říká další zelenina: saláty jsou světle zelené a křupavé. Rukola už pomalu vybíhá do květu. Koriandr voní vedle kopru, kterého je už dost na omáčku i do kulajdy. Opodál se zakulacují kedlubny. A mezi jahodníkovým listím vykukují červené plody. První jahoda chutná vždycky nejlíp.

A bude toho víc. V červnu už budete moct vytahovat malou karotku nebo první, ještě docela malou cibuli.

Bylinky si říkají o zastřihnutí a sušení. Ty na vaší zahradě. I ty divoké.

Jahody a další letní ovoce

Pohlaďte listy jahod, ať odkryjí všechny své plody. Pod dozrávající plody vložte dřevěnou desku, prkno, cihly nebo je podložte slámou. Ochráníte je před uhníváním. Zvlášť, když je vyšší vlhkost, můžou snadno chytat plíseň. Na jahodách si rádi pochutnají i slimáci nebo mravenci. Podívejte se, jak s nimi zatočit.

Šťavnatá kniha plná zeleniny. Té, kterou si vypěstujete!
Chci e-book.

Postupně začne dozrávat rybíz, josta, angrešt a maliny. Pokud je sucho nezapomeňte keře také zalít. To samé platí o jahodách. K zálivce můžete přidat přírodní hnojiva.

Sklizeň i zimní zelenina

Noste na stůl saláty, poduste si první sladkou mrkev, vařte z kapusty nebo kedlubnů. Postarejte se o rajčata. Uštipujte výhonky. Zalévejte je. Přečtěte si, jak se o rajčata dobře postarat.

Po první sklizni máte volné záhony. Nepusťte na ně plevel. Vysejte další várku zeleniny, tentokrát té zimní. Vysévat můžete pozdní mrkev, červenou řepu a černou ředkev. Nezapomeňte na ozimý pór. Ještě pořád můžete vysévat keříčkové fazole, ledový salát, čekanku.

Sušení bylin

Bylinkový záhon je v rozpuku. Sušit můžete šalvěj, mátu, meduňku, květy měsíčku lékařského, tymián, heřmánek, libeček, petržel, dobromysl. Ve volné přírodě sbírejte a sušte květy bezu černého a lípy. Z bezových květů vyrábějte limonádu nebo sirupy. Výborný je i sirup z jitrocele proti kašli.

Bylinky sušte na suchém a stinném místě. Nejlepší je větraná půda.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *