Ať se záhon i balkon zelenají salátem, špenátem, mizunou, polníčkem

Věděli jste, že než se dostane ledový salát nebo drobné salátové lístky v plastové mističce, které prodávají v supermarketu, na váš stůl, mají za sebou v průměru 1 600 kilometrů a hodiny kodrcání v kamionu? Zrovna jsem takový salát dojedla. Byl výborný. Ale byl to jeden z posledních. Protože zelené listy už raší a brzy bude nová sklizeň: hlávkového salátu, špenátu, rukoly, mizuny nebo polníčku. Pojďte je taky pěstovat. Na záhonech, ve skleníku nebo v truhlíkách na balkoně!




Právě utržený listový salát, hlávkový nebo k řezu, se s tím ze supermarketu nedá srovnat. Že mi ještě před chvíli chutnal, znamená, že jsem přes zimu zapomněla, jak báječný je ten můj: šťavnatý, křupavý, s kapkami ranní rosy. Asi nemusím připomínat, že zelené listy obsahují kyselinu listovou. Najdeme v nich taky vápník, který by si měly dopřávat ženy v přechodu, obsahuje sodík, hořčík nebo železo. Z vitamínů je to áčko, které je dobré pro oči, céčko, jež posiluje imunitu nebo éčko, co prý pomáhá omládnout.

Šťavnatý zápisník plný zeleniny. Té, kterou si vypěstujete.

E-book Pěstuj zeleninu vás krok za krokem provede zahradničením – od výsevu až po sklizeň.

 

 

Pěstování listové zeleniny je snadné! Pokud ji uhlídáte před slimáky, dopřejte jí tak akorát sluníčka a pořádně závlahy, vyroste vám. A tady je malý tip navíc: hlávkový salát potřebuje kyprou a dobře vyhnojenou půdu, aby vyrostl v co nejkratší době. Potom má tvrdé hlávky, je jemný a chutný. Když roste pomalu, loudá se a otálí, je tuhý a má nahořklou příchuť.

Dobrou zprávou je, že salát není náročný na teplo. Prodávají se různé druhy salátů, některé jsou vhodné pro celoroční pěstování, takže vám porostou i v extrémně nízkých teplotách. Nevěřila jsem tomu, ale loni jsem ještě o Štědrém dnu vytáhla z provizorního a primitivního pařeniště (vyrobeného z dřevěných desek a skla) poměrně dobrý salát. Přes parné léto je to s hlávkovým salátem náročnější, může rychle vybíhat do květu, a to je potom nahořklý.

Hlávkový salát

Hlávkový salát a další listovou zeleninu (rukola, polníček, špenát nebo mizuna) vysévejte na záhony koncem března asi 1 cm hluboko. Předpěstovat si ho můžete už teď doma v teple nebo v pařeništi. Výsev uzpůsobujte požadované sklizni. Vysejte část záhonu a za dva týdny další. Zajistíte si tak postupnou sklizeň. Sazenice hlávkového salátu rozesaďte asi 25 cm od sebe, aby měly dostatek prostoru dozrát. Ochraňujte salát před slimáky, hlavně když zaprší, vyrojí se ze všech koutů a hrnou se k listové zelenině. Tak je vysbírejte a pryč s nimi ze zahrady.

Listový salát k řezu

Pěstujte i listový salát k řezu. Ten netvoří hlávky, ale sklízí se jednotlivé lístky – jak je budete utrhávat, budou se tvořit další. Tímto salátem osaďte třeba okraje záhonů nebo ho vysejte do truhlíků, pokud pěstujete zeleninu na městském balkoně. Letos jsem si koupila směs listových salátů k řezu, kde je salát zelený i zbarvený do červena. Tento druh salátu se vysévá mělce do dobře vyhnojené půdy.

Polníček kozlíček

Na mém záhoně nechybí ani kozlíček polníček, drobná listová zelenina s jemnou chutí, kterou miluju pro ten kouzelný název. Je to nenáročná plodina, která se seje už časně zjara a obsahuje hodně vitamínu C. Miluje lehčí a dostatečně vlhké půdy. Kozlíček můžete pěstovat také v truhlíkách na balkoně. Vysévejte asi 2 cm hluboko a zhruba 10 cm od sebe.

Mizuna

Můj mix listových salátů letos doplní mizuna, kterou už jsem vysela (zatím jen do truhlíku na balkon). Ideální rostlina pro balkonové pěstování! Pokud milujete asijskou kuchyni, určitě jste o ní už slyšeli. Tvoří štíhlé bílé řapíky a tmavě zelené listy. Ty jsou prý šťavnaté a aromatické. A já už se jich nemůžu dočkat. Vysévejte asi 2 cm hluboko a 10 cm od sebe.

Špenát

Zhruba polovinu záhonu mám vyčleněnou na špenát. Zamilovala jsem si hlavně baby špenát, který ale díky dobře hnojené půdě vůbec nebývá baby. Zatímco salát už jsem vysévala, na špenát se chystám o víkendu. Je tak nenáročný, až je mi to líto J Na rozdíl od salátu to nepřehánějte se živinami v půdě. Dařit se mu bude na slunném nebo polostinném stanovišti a ocení vydatnou zálivku. Listy špenátu sklízejte postupně, nové budou dorůstat. Také špenát můžete vysévat na etapy a zajistit si sklizeň po celou sezónu. Jen v létě vybíhá rychle do květu, to ho vysévejte raději do stínu.

Rukola a roketa

Tahle listová rostlinka je nenáročná a dokonce ji můžete pěstovat podobně jako řeřichu –doma za oknem jen v mističce s vatou. Stačí misku vyložit vatou, navlhčit, nasypat semínka, zalévat a zhruba po 14 dnech sklidit výborné šťavnaté zelené listy, po kterých teď naše tělo lační.

Rukolu nebo roketu lze pěstovat i v truhlících na balkoně nebo přímo na záhoně, kam jsme ji před pár dny vysela i já. Na sklizeň si ale počkám delší dobu, zhruba měsíc a kousek. Je lepší vysévat roketu nebo rukolu postupně, protože má hlavně v létě tendenci jít rychle do květu.

Tak ať to roste a vaše záhony nebo truhlíky se zelenají vitamíny!


2 thoughts on “Ať se záhon i balkon zelenají salátem, špenátem, mizunou, polníčkem”

  1. Hezký den, listovou zeleninu lze poměrně s úspěchem pěstovat i v zimě za oknem na parapetu, vyséváme doma rukolu, listový salát a polníček a používáme čerstvé lístky po celou zimu do salátů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *